Peștera Scărișoara, adăpostul celui mai mare gheţar subteran din ţară (VIDEO)

Peștera Scărișoara, adăpostul celui mai mare gheţar subteran din ţară (VIDEO)

Redactia Drumetii Comentarii  Recomanda pe Facebook Recomanda pe Twitter
Vineri, 22 August, 2014 10:51 1285 vizualizari Tiparire

Chiar într-o ţară bogată în peșteri, cum este România, multe dintre ele remarcabile prin frumuseţe și importanţă știinţifică, peștera Scărișoara își păstrează de multă vreme un statut aparte, pentru savanţi și simpli vizitatori deopotrivă.

 

Aici se găsește cel mai mare gheţar subteran din România, o masă de gheaţă veche de milenii, care „vorbește” oamenilor de știinţă despre vremurile trecute, iar în jurul ei, feerice alcătuiri de gheaţă, însufleţite de lumină, încântă privirile vizitatorilor.

 

Nu se știe când a fost descoperită peștera; de pomenit, e pomenită pentru prima dată într-un document din 1947. K. F. Peters și A. Schmidl au dat primele informaţii știinţifice despre ea, în 1861, respectiv 1863, iar Emil Racoviţă a studiat-o în anii 1921 -1923 și a scris despre ea în renumita sa lucrare Speleologia.

 

Numele de Scărișoara i-a rămas de pe vremea când aparţinea de comuna cu același nume, situată la 16 kilometri mai jos. Azi, în urma unor schimbări administrative, peștera aparţine comunei Gârda de Sus, judeţul Alba.

 

Este numită și peștera Gheţarul de la Scărișoara, ca recunoaștere a însemnătăţii celei mai importante comori pe care o adăpostește – uriașul bloc de gheaţă subpământean, cu o vechime de 4.000 de ani.

 

Numeroși speologi au explorat-o de-a lungul timpului, interesaţi de originea ei și de caracteristice unice ale gheţarului. Și iată ce au aflat:


 • peștera Gheţarul de la Scărișoara face parte din sistemul carstic Gheţar - Ocoale – Dobrești.

 

 • este formată în calcare de vârstă jurasică (vechi de aproximativ 150 de milioane de ani), dispuse pe direcţia NV-SE, la o altitudine de 1.165 m.

 

 • cândva, aici curgea la suprafaţă un râu, care a dizolvat treptat calcarele, adâncindu-se tot mai mult, apele ajungând, în cele din urmă, în subteran.

 

 • un gol format în urma prăbușirii unui aven (un „puţ” natural) s-a umplut cu gheaţă în timpul glaciaţiunilor, astfel formându-se gheţarul care face faima peșterii. După încălzirea climei, gheaţa s-a topit parţial, dar gheţarul nu a disparut, căci este alimentat în fiecare iarnă de un nou strat de gheaţă, format la suprafaţă.

 

 • cea mai veche gheaţă de la bază are aproximativ 4.000 de ani. 

 

În 2005, cercetătorii de la Institutul de Speologie „Emil Racoviţă” din Cluj, împreună cu specialiști străini, au analizat carote (mostre cilindrice, obţinute prin forare) extrase din gheţar și au aflat o mulţime de date interesante din trecutul acestei regiuni: cum a fost vremea în fiecare an din ultimii 4.000, când au fost incendii în zonă, chiar și cât aur se exploata în Apuseni pe vremea dacilor.

 

Peștera Scărișoara - stalactite și stalagmite de gheaţă.

 

Într-o pădure de la marginea platoului, se deschide impresionata intrare în peșteră - un aven cu diametrul de 50-60 de metri. Trebuie să cobori 48 de metri în adânc, pe o potecă îngustă și niște scări de metal, pentru a ajunge  în Sala Mare a peșterii. E frig, căci pe fundul avenuluui dăinuie mereu – chiar și vara – un strat de zăpadă.  Dar ești răsplătit atunci când, ajuns pe fundul avenului, intri, trecând printr-un portal  de 17 metri înălţime și 24 de metri lăţime, în Sala Mare.


Peștera Scărișoara

 

Sub picioarele tale se găsește gheţarul subpământean, acolo de mii de ani; e un enorm bloc de gheaţă, cu un volum de 75.000 - 80.000 metri cubi. Podeaua Sălii Mari este faţa superioară a gheţarului. Vara, temperatura este de aproximativ 1 grad Celsius; iarna, de cca. -7 grade Celsius. Dimensiunile grandioase ale Sălii  Mari sunt deja impresionante, dar peștera mai păstrează, chiar pentru simplii turiști, o încăpere plină de frumuseţi: așa-numita Biserică - o încăpere împodobită cu peste 100 de stalagmite.

 

Sala mare, Biserica și avenul de intrare constituie „zona turistică”. Peștera mai are două sectoare, aflate sub Sala Mare, a căror explorare e permisă doar specialiștilor: Rezervaţia Mică, la care se ajunge coborând pe verticală încă 15 metri în adânc, și Rezervaţia Mare, unde se ajunge coborând o veriticală de 20 m, după care urmează o galerie foarte înclinată - Galeria Maxim Pop.

 

În ambele rezervaţii, se găsesc stalagmite de gheaţă, unele permanente, altele care se topesc vara și se refac în fiecare iarnă.

 

Peștera Scărișoara - stalagmite de gheaţă.

 

Din Rezervaţia Mare, o altă prelungire foarte îngustă - Galeria Coman - duce până la 105 m adâncime. E plină de formaţiuni minerale spectaculoase - stalactite, stalagmite, coloane, draperii –, o bogăţie de forme împietrite, formate prin lenta depunere a sărurilor minerale din apa prelinsă de-a lungul mileniilor.

 

În apropiere - dar fără a fi legată de Peștera Scărișoara -  se găsește o altă peșteră de mare interes, ce face parte din același sistem carstic: peștera Pojarul Poliţei. Speologii cred totuși că, înainte de formarea uriașului bloc de gheaţă din Scărișoara, între cele două peșteri ar fi existat o comunicare naturală. Galeria Coman trece la doar câţiva metri de această peșteră.

 

De ce este importantă pentru oamenii de știinţă Peștera Scărișoara?


Unul dintre domeniile de interes îl reprezintă gheţarul însuși – modul său de formare, evoluţia formaţiunilor de gheaţă, structura stratificată și informaţiilepe care aceste vechi straturi de gheaţă le-au păstrat prin timp.

 

Apoi, avenul peșterii este un interesant obiect de studiu pentru botaniști;  el are o vegetaţie variată care, datorită adâncimii mari, este dispusă într-un mod caracteristic, diferenţiată pe mai multe niveluri.

 

Mai puţin bogată este fauna; în general, numărul speciilor cavernicole este redus, cea mai reprezentativă fiind o mică insectă, Pholeuon proserpinae glaciale, de numai 2-3 mm lungime.

 

Dar, chiar fără multe animale, Peștera  Scărișoara rămâne una dintre comorile speologice ale României, spectaculoasă și unică prin însușirile ei.

 

Peștera Scărișoara - stalactite de gheaţă.


Autor: Mediafax.ro
Sursa: www.mediafax.ro
Alte articole asemanatoare

 • Cel mai periculos traseu din lume va fi redeschis la finalul lunii. Vezi cum arată -VIDEO

  Cel mai periculos traseu din lume va fi redeschis la finalul lunii. Vezi cum arată -VIDEO

  Miercuri, 11 Martie, 2015 11:49

  Cel mai periculos traseu din lume, El Caminito del Rey (Mica potecă a Regelui), era o provocare populară pentru aventurieri înainte de a fi închis. Închiderea sa a fost determinată de faptul că ...

 • Sfinxul și Babele, principalele atracții ale turismului montan

  Sfinxul și Babele, principalele atracții ale turismului montan

  Vineri, 04 Iulie, 2014 00:41

  Amatorii de drumeții montane găsesc în zona montană a județului Dâmbovița o serie de atracții turistice, reperele principale fiind Sfinxul și Babele. Monumente ale naturii, Babele și Sfi ...

 • Kamceatka, tărâmul de gheaţă şi foc

  Kamceatka, tărâmul de gheaţă şi foc

  Duminica, 29 Iunie, 2014 14:32

  Peninsula Kamceatka, aflată în estul extrem al Rusiei, a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1996. Zona are un climat subpolar şi polar şi este plină de vulcani activi, gheţari şi ...

 • Misterioşi şi necunoscuţi, Munţii Beskizi

  Misterioşi şi necunoscuţi, Munţii Beskizi

  Joi, 26 Iunie, 2014 21:49

  Dincolo de Carpaţii noştri orientali, mai precis în continuarea lor dinspre partea de nord-vest există o subgrupă particularizată în cadrul întregului lanţ al Munţilor Carpaţi. Este vorba ...

 • Brana aeriană - Creasta Văii Albe - Hornul lui Gelepeanu - Munţii Bucegi (VIDEO)

  Brana aeriană - Creasta Văii Albe - Hornul lui Gelepeanu - Munţii Bucegi (VIDEO)

  Marti, 10 Iunie, 2014 15:25

  Situata in Peretele Vulturilor, Brana Aeriana reprezinta o portiune din traseul de coborare din Creasta Vaii Albe, punctul terminus a traseelor de alpinism din peretele cu acelasi nume, la Refugiul Costila. Traseul ...

 • Parcul Naţional Retezat, o experienţă uluitoare (VIDEO)

  Parcul Naţional Retezat, o experienţă uluitoare (VIDEO)

  Vineri, 30 Mai, 2014 12:41

  Ideea rezervarii spatiilor naturale de degradare de catre populatia umana cu scopul de a conserva intacte sit-uri grandioase, de a proteja biotopuri rare sau extraordinare sau locuri pe cale de disparitie nu este no ...

 • VENIŢI CU NOI ARAD: Următoarele Drumeţii

  VENIŢI CU NOI ARAD: Următoarele Drumeţii

  Luni, 19 Mai, 2014 12:27

  VENIŢI CU NOI ARAD: Următoarele Drumeţii La toate drumeţiile întâlnirea participanţilor are loc în faţa staţiei CFR Arad cu 30 de minute înainte de plecarea trenului. NU SE FU ...

 • Rezervaţii naturale din Banat şi Crişana

  Rezervaţii naturale din Banat şi Crişana

  Luni, 28 Aprilie, 2014 12:15

  România are o bogăţie inestimabilă iar românii au o moştenire incredibil de frumoasă. Ţara are numeroase locuri superbe care merită văzute începând chiar cu rezervaţiile natur ...


GALERIE FOTO ! INCENDIU puternic la o casă din zona Mărului ! Un copil a fost l ...

STIREA ZILEI - Joi, 22 Iunie, 2017 19:21

GALERIE FOTO ! INCENDIU puternic la o casă din zona Mărului ! Un copil a fost l ... ARAD. Un incendiu puternic a fost anunțat la 112, ce a fost provocat la o casă, joi 22 iunie a.c. seara, în jurul orelor 18:30.  Un moment de neatenție, în care trei copii, care au încercat să facă un "foc de tabără" în curtea ...

ABONARE LA NEWSLETTER

Introduceti adresa dvs de email:
   

CULINAR - CELE MAI ACCESATE

 1. Ciorba rusească Soleanca Ciorba rusească Soleanca
  Joi, 29 Mai, 2014 12:38 | 69575 ori

 2. Salata de bocconcini cu rosii Salata de bocconcini cu rosii
  Sambata, 29 Iunie, 2013 12:20 | 25536 ori

 3. Prăjitură în straturi cu biscuiți Oreo Prăjitură în straturi cu biscuiți Oreo
  Luni, 21 Iulie, 2014 15:06 | 15772 ori

 4. Cotlet de porc cu sos de rosii Cotlet de porc cu sos de rosii
  Luni, 08 Iulie, 2013 22:00 | 10294 ori

 5. Prăjitură de piersici cu fundul în sus Prăjitură de piersici cu fundul în sus
  Miercuri, 09 Iulie, 2014 09:14 | 7159 ori

SANATATE - CELE MAI ACCESATE

 1. Bautura care te ajută să obţii un abdomen plat şi să slăbeşti aproape 7 kilograme într-o lună Bautura care te ajută să obţii un abdomen plat şi să slăbeşti aproape 7 kilograme într-o lună
  Luni, 23 Decembrie, 2013 12:04 | 36491 ori

 2. Cat timp trebuie sa dureze o partida de sex reusita Cat timp trebuie sa dureze o partida de sex reusita
  Miercuri, 10 Iulie, 2013 13:49 | 35840 ori

 3. Cum sa-ti duci iubitul in pragul extazului Cum sa-ti duci iubitul in pragul extazului
  Miercuri, 10 Iulie, 2013 13:47 | 30766 ori

 4. Cele mai frumoase complimente pentru o femeie Cele mai frumoase complimente pentru o femeie
  Joi, 28 Mai, 2015 11:57 | 26354 ori

 5. Sex cu şi fără prezervativ: diferenţe şi riscuri Sex cu şi fără prezervativ: diferenţe şi riscuri
  Joi, 11 Iunie, 2015 13:18 | 14228 ori

COPII - CELE MAI ACCESATE

 1. Noul anul scolar va începe pe 16 septembrie. Vezi calendarul complet Noul anul scolar va începe pe 16 septembrie. Vezi calendarul complet
  Miercuri, 04 Septembrie, 2013 14:49 | 42815 ori

 2. Fată sau băiat ? Iată cum poţi intui sexul bebeluşului Fată sau băiat ? Iată cum poţi intui sexul bebeluşului
  Miercuri, 13 August, 2014 13:43 | 23006 ori

 3. Cafeaua inhibă fertilitatea masculină, în timp ce alcoolul o stimulează Cafeaua inhibă fertilitatea masculină, în timp ce alcoolul o stimulează
  Marti, 21 Octombrie, 2014 11:54 | 21018 ori

 4. Ce înseamnă să rămâi însărcinată între 40-50 de ani Ce înseamnă să rămâi însărcinată între 40-50 de ani
  Marti, 10 Martie, 2015 15:25 | 10629 ori

 5. O metodă simplă de atenuare a riscului de depresie postnatală O metodă simplă de atenuare a riscului de depresie postnatală
  Marti, 05 August, 2014 12:50 | 10381 ori

IT - CELE MAI ACCESATE

 1. Primele note pentru Grand Theft Auto V (VIDEO) Primele note pentru Grand Theft Auto V (VIDEO)
  Vineri, 30 Mai, 2014 12:14 | 20672 ori

 2. Cum afli numărul de telefon al unei persoane care te sună cu număr ascuns Cum afli numărul de telefon al unei persoane care te sună cu număr ascuns
  Vineri, 06 Septembrie, 2013 11:29 | 16464 ori

 3. Ce se întâmplă de fapt când bateria telefonului tău se descarcă complet Ce se întâmplă de fapt când bateria telefonului tău se descarcă complet
  Marti, 10 Septembrie, 2013 12:02 | 12872 ori

 4. Adio TELEFOANELOR CU ECRAN! Un director de la GOOGLE dezvăluie cum vor arăta în viitor Adio TELEFOANELOR CU ECRAN! Un director de la GOOGLE dezvăluie cum vor arăta în viitor
  Joi, 12 Decembrie, 2013 14:04 | 9800 ori

 5. Ce se va întâmpla cu piaţa internetului mobil în 2014 Ce se va întâmpla cu piaţa internetului mobil în 2014
  Marti, 15 Octombrie, 2013 15:07 | 9443 ori

TURISM - CELE MAI ACCESATE ARTICOLE

 1. Unde mergem în weekend: Ştrandul de la Şofronea Unde mergem în weekend: Ştrandul de la Şofronea
  Joi, 22 Mai, 2014 11:49 | 4192 ori

 2. Am fost pe lacul cu cea mai limpede apă din lume Am fost pe lacul cu cea mai limpede apă din lume
  Vineri, 07 Martie, 2014 16:52 | 3135 ori

 3. Oraşe superbe de vizitat în Italia Oraşe superbe de vizitat în Italia
  Joi, 12 Iunie, 2014 14:30 | 2583 ori

 4. VENIŢI CU NOI ARAD: Următoarele Drumeţii VENIŢI CU NOI ARAD: Următoarele Drumeţii
  Luni, 19 Mai, 2014 12:27 | 2434 ori

 5. Rezervaţii naturale din Banat şi Crişana Rezervaţii naturale din Banat şi Crişana
  Luni, 28 Aprilie, 2014 12:15 | 2312 ori